24 Nisan 2010 Cumartesi

ne mutlu Türk'üm diyene!

Bugün tarih bizlere farklı, bizden farklı birilerine farklı şeyler çağrıştırıyor maalesef; 24 NİSAN 1915! Yani tehcir kanunu, yani zorunlu göç yasası, yani bir zamanlar MİLLET-İ SADIKA olarak şereflendirilen Ermenilerin milletimize yaptığı nankörlüğün hat safhaya ulaşması neticesinde belli şartlar altında halkın ( ki bu halk içerisine ermeniler de dahil) refahı ve devletimizin geleceği açısından çıkarılan ve devlet politikası olan bir yasa.Ancak bugün ermenilerin soykırım olarak algıladığı ve her yıl bu günü bu anlamıyla andığı bir tarih olarak karşımıza çıkıyor. Tarih,yaşananlar,belgeleriyle birlikte ortadayken hala bu suçlamayla yargılanıyoruz maalesef… Yakın zamanda da bu konu başta ABD olmak üzere pek çok devletin onayından geçti.Ve yine maalesef ABD’nin temsilciler meclisinden çıkan bu yasa tasarısının metnini okuduğumda ise isyan ettim.Yalan yanlış birsürü madde yerleştirilerek verilmek istenen mesaj madde olarak eklenmemiş olsa da şunu çağrıştırıyor insanın kafasında; “Ben senin (TÜRK MİLLETİNİN) gözünün içine baka baka senin belgelerle ortaya koyduğun gerçekleri yine kısmen senin ve diğer devletlerin arşivlerinden alınmış gibi göstererek seni haklı konumdayken bak nasıl haksız duruma düşürüyorum,ben buyum işte ,ben dünya gücüyüm“ diyor.

Bu kanıya nerden varıyorum peki. Temsilciler meclisinden çıkan tasarıyı icelerken en fazla dikkatimi çeken üç husus vardı.Bunlardan birincisi;yaklaşık 1.500.0000 ermeninin soykırıma uğramış olması, ikicisi;bu bilgilere arşivlerden ulaşıldığı ve üçüncücü;Hitler’in yapmış olduğu soykırımın gerekçesinin TÜRKLER’in ermenilere yapmış olduğu soykırım olarak gösterilmesi. Açıp OSMANLI arşivlerine bakalım.O dönemin nüfus sayımı sonuçlarına göre imparatorluğumuzda yaşayan ermenilerin toplamnüfusu bile o kadar değil.Arşivleri kaynak gösteren tasarı metni maddesine göre o rakam asla OSMANLI arşivinden alınmış olamaz. Gelelim Hitler’e, Hitler’in yaptığı sağlam bir soykırım ki Almanya’da bir tek yahudi bırakmaz.Peki biz böyle bir soykırım yaptıysak ermeni diasporası neyin nesi oluyor,biz de Hitler gibi bir soykırım yapmış olsaydık bugün itibariyle yalnızca küçücük bir ermenistan olabilirdi ermeni diasporası rüyaydı.Çünkü tarihlerinde en çok değeri OSMANLI’dan görmüş millet olan ermeniler tehcir kanunuyla yerleştirildikleri suriye ve filistin gibi osmanlı topralarından zamanla göçerek dünyaya yayılmışlardır hatırlatalım ve bugünün diasporası yani ermenistan dışında yaşayan ermeniler meydana gelmiştir.Kendimizi,tarihimizi,geçmişimizi,yaptıklarımızı birilerine anlatmaktan,birşeyleri ıspatlamaya çalışmaktan yorulduğumuzu düşünüyorum ve artık tüm bu ıspat çabalarına gerek kalmadığını da…Dış güçlerin oyununa gelen bir dönemim millet-i sadıkası gibi toplumumuzda şu anda da o güçlerin oyununa gelen vatandaşlarımız var maalesef…

O dış güçler ki tarihleri kanlı, sömürgenin ve asıl soykırımın ruhlarında doğduğu milletler şimdi bize insanlık dersi vermeye kalkıyorlar.Bize en büyük dersi vermeye kalkan ABD’nin de tarihini biliyoruz, Afrika’da nasıl katliamlar ne soykırımlar yapıp da ardından AMERİKA’yı da afrikalılardan oluşturduğunu ve onları köle gibi kullandığını ve çok çok dahası… Ama biz kendimizi de biliyoruz,OSMANLI’yı ,tarih yazan TÜRK’ü ,aldığı hiçbir toprakta zulüm-zorbalık yapmayan,insanların onuruna-gururuna saygı duyan, onlara da hak tanıyan OSMALI’yı…Tüm bunları siz de çok iyi biliyorsunuz aslında ve TÜRKİYE’nin de OSMANLI’nın bir parçası olduğunu.Biz sizin ümit ettiğiniz şeyleri de çok iyi biliyoruz ama siz de biliyorsunuz değil mi ÇANAKKALE’yi, SAKARYA’yı ve dahasını…

Bizler de bilirken ÇANAKAKLE’yi,SAKARYA’yı ve dahasını, toplumun o zamanki yapısına da dikkat edelim derim;benliğini nasıl da iyi bildiğini (nerden gelip nereye gittiğini),birbirleriyle etle tırnak gibi olduklarını ve o milli ruhu.Bize düşen ise en azından bu duygularımızı sağlam tutmak; tarih yazmış bir milletin torunları olarak tarihimizi bilmek,benliğimizi korumak ve ayrıştırılma politikalarına inat kardeş gibi yaşamak…(ama istemeyeni de zorla kardeş yapamazsın öylelerinin de yolu açık olsun)

EBEDİYEN NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE!

- Esra -

19 yorum:

MasqoT dedi ki...

> Yüreğina sağlık Esra..çok güzel! Bu yazına karşılık başka bir yazı paylaşacağım ben de ;)

Gaia dedi ki...

Tarihi yaşanılan zamanda değerlendirmek bu anlamda çok önemli.Yaşanılanlar,kargaşa ortamı ne yazık ki pek çok insanın ölümüne neden olmuş ve bu kayıplar
sadece bir milletle sınırlı kalmamıştır.
Ancak bence bütün bunlardan önemli olan artık "Ne mutlu insan olana" diyebilmek.Zira kimlik kavgalarımızı,ego savaşlarımızı bir yana bırakmamız pek çok şeyi yoluna koyabilmemizi sağlayacaktır.
Kendi adıma o dönemde verilen her kayıptan büyük üzüntü duyuyorum.Hangi milletten hangi dinden hangi renkten ve hangi KİMLİKTEN olursa olsun her yiten can için üzülüyorum.
Atalarımız çok doğru kararlar aldılar diye düşünmüyorum ama bu kararları alan sadece bizim atalarımız değildi.O dönemin şartları altında olabilecek en doğru kararları almaya çalıştıklarına inanıyorum sadece.
Ve savaş her zaman korkutucudur,her zaman vahşidir.Savaşta kazanan ve kaybeden yoktur "kayıplar" vardır.Yitirilen canlar ve çakışıp duran çıkarlar.
O yüzden ne mutlu insan olabilene,ne mutlu....

MasqoT dedi ki...

> Seray'ın dediğine katılıyorum harfi harfine..Herşeyden önce insana insan olarak bakmalı ve insan olarak sevmeliyiz..Ne dini ne dili ne rengi ne de ırkına göre farklılık göstermelidir sevgi..Mutlak değer insandır! Ne mUtlu Türk'üm diyene dediğin vakit (bu cümleyi söylemeyin demiyorum ) bir diğer haliyle Ne Mutlu 'Kürtüm,Çerkezim,Lazım,Arabım vss..' dediği zaman,sen buna bu cümleyi deme hakkın yok diyebilir misin? Türk olmak diğer ırklardan üstün olmak demek değildir!Nitekim Peygamber efendimiz (s.a.v) veda hutbesinde de dediği gibi; ' Arabın arap olmayandan,arap olmayanın da araptan üstünlüğü yoktur!'

hatice dedi ki...

canım çok güzel anlatmışsın herşeyi
belgeler,kaynaklar bizim haklılığımızı gösterirken onlar kendilerini bile inandığı bir yalanla dünyayı kandırıyorlar
Bugün bir haksızlık yapılıyorsa Türkiye Cumhuriyetine yapılıyor ve Türk Bayrağı yakılıyor tabiki bunun içinde Arabı,Çerkezi,Tatarı var ama dışarıya karşı Türkiye Cumhuriyetinde yaşıyoruz biz bunu unutmamalıyız o yüzden yazın baştan sona çok güzel olmuş bence

Elif Sude ;) dedi ki...

O güzel yüreğine ve ellerine Sağlık...
Sen ne dersen doğru dersin ;)

Esra dedi ki...

Tarihi yaşanılan zamanda değerlendirmek lazım derken o tarihi iyiy bilmek lazım derim..."NE MUTLU TÜRK'ÜM" sözüne ne mutlu insan olana gibib bir ikame aramak tarihimize ve kayıplarımıza yapılmış bir nankörlük olur.Bu sözün ne anlama geldiğini iyi bilmek gerekir ona bir ikame bulmadan önce! Biz Türk milleti olarak,osmanlı olarak yani Türkiye Cumhuriyeti olarak hiçbir zaman kimlik kavgası ve ayrıştırması yapmadık...Biz bir mozaik eserinin taşları gibi biriz;Çerkez,Arap,kürt...Doğudan-Batıya,Kuzeyden-Güneye aynı kültürde yoğrulmuş bir halkız.Atalarımızın yazdığı o şanlı tarihi bilme konusunda pek cesur değilken onları eleştirme konusunda çok cesuruz malesef.Onları ve kararlarını eleştirmeden önce insan kendine bir sormalı FATİH'İN ISTANBUL'U FETHETTİĞİ YAŞTA SEN NELER YAPABİLMİŞTİN diye. Hepinize yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar:)

Obsesif Kompulsif dedi ki...

Çok güzel olmuş yeterı kadar acıklayıcıdır anlaya bilene tabi..Bunun üzerine diyebileceğim tek şey EBEDİYEN NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYEBİLENE !!

MasqoT dedi ki...

> Paylaşmış olduğum yazı bence çok açık..O yazının üzerine diyecek başka lafım yok.Anlamayan tekrar okusun anlayarak..Anlamadınız mı?O zaman yine okuyun..Yine mi anlamadınız? o zaman yine yine okuyun!

Sevgili arkadaşım Esra;

'' ..Biz bir mozaik eserinin taşları gibi biriz;Çerkez,Arap,kürt...Doğudan-Batıya,Kuzeyden-Güneye aynı kültürde yoğrulmuş bir halkız.'' deyip,bunu üzerine de Ne Mutlu Türk'üm demek, söylediklerine tezat değil de nedir?

Gaia dedi ki...

Bazı konularda doğmatik düşüncelere sahip olmak yanlıştır,eleştriye açık olmamız gerekli diye düşünüyorum.Tarihi yaşanılan zamanda değerlendirmek için de tarih bilgisi gerekir.Burada bu yazıya bir şeyler söyleyen her insanın bu bilgiye az çok sahip olduğunu düşünüyorum.Ancak nankötlük kısmına gelince,kimseyi böyle bir sözle itham etmemeniz gerekir.Zira yaşadığım toprağın hangi zorluklarla nasıl bugünlere geldiğinin farkındayım.Ancak bu demek değildir ki bana ters düşen şeyler hakkında sessiz kalacağım.
Bu sözün anlamını iyi biliyorum hangi kimlikten olursak olalım hepimiz" Ne mutlu Türküm" demek zorunda mıyız? Yani önce sorgulasak,gerçekten iyi sartlarda yasasalar da yapmadık mı bunu.Ne mutlu Türküm diyene diyerek yapmıyor muyuz.Birileri cıkıp ne mutlu .... boşluğu doldursa nasıl karsı cıkarsın...Bu mozaik taşlarını ne mutlu Türküm dediğimizde aynılasmak zorunda bırakmıyor muyuz?Osmanlı ve Türkiye Cumhutiyeti'nin birbirinden çok farklı olduğunu da unutmamalıyız.Atalarımızın yazdığı şanlı tarihle övünürken yaptıkları yanlışları ne kadar benimsiyoruz bunu da irdelemek lazım.

Fatih TAŞÖZ dedi ki...

Çok güzel yorumunuz düşünceniz ve yazınızı tbrk ediyorum. Köşe yazısı hatta anasayfa yazısı olacak nitelikte kaliteli bunun üzerine söylenecek söz bulamıyorum.. Ne mutlu TÜRK üm diyen.

Esra dedi ki...

Arkadaşlar o değerli düşünceleriniz ve desteğiniz için çok sağolun.ELBETTE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE.Birilerine birşeyleri ıspat etme çabalarından yorulduğumuzu ve artık buna gerek olmadığını yazımda belirtmiştim.
Ama hala anlamakta zorlanan varsa ben herşeyi belgelerle ve yüzyüze anlatabilirim elbette!

Gaia dedi ki...

Burada ne ego savaşı ne de saygısızlık saldırı adına bunları yazıyorum.Ama görüyorum ki benim uslubumla sizin uslubunuz oldukça farklı.Tarih yaşanılan zamanda değerlendirilmeli derken,o dönemde elbette dağılan bir halkı tek çatı naltında birleştirmek adına bu söz pek uygundu ama günümüzde bu ayrımcılığa neden oluyor bence.Ve kimsenin burada kocaman harflerle yazdığınız TÜRK milletine bir lafı yok,hakareti de...Olamaz,olmamalı zaten söylediğim şey hiçbir millete hakaret edilmemesi.
Ve insan olarak değerlendirilmesi.
Anlamakta zorlanıyorum arkadaşım,algılarım zayıf en iyisi sen böyle algıla.

MasqoT dedi ki...

> Olayın yanlış algılandığını düşünüyorum ve altını çizerek yineliyorum..Ermeni tasarısı üzerine yazılan bu yazıya kimse, Evet Türkler Ermeni soykırımı yaptı ya da bunu ima edici bir yorum yapılmamıştır..Meseleye ırk olarak değil,mutlak değer insan olarak hangi ırktan ve kimlikten olursa olsun,öznede insan olan ve insan sevgisini anlatan bir anlatım vardır..Kimse Türklüğe ya da diğer ırklara laf söylüyor değil.Konu dışına lütfen çıkmayalım ve üslublarımıza dikkat edelim..Biz burada Ne Fatihin İstanbul'u fethettiği yaşı tartışıyoruz ne de tarih bilgisi ne de belgeler falan..Pardon neyin belgesi? Belgeyle alakalı bir durum yoktu ki ortada,belgelerle ispatlarım gibi cevap verildi?Sadece insan sevgisinden bahsediliyor..Düşünmeden anlamadan ve yazılanları okumadan gelip buraya yorum yapmasın!

Obsesif Kompulsif dedi ki...

Kısa bir karmaşıklık yaşadığımız düşünüyorum!Belirli kısımların savunduğu olayların aslında aynı sözcüklerle ifade edilmemesi kaynaklı sorunlar oluştu gibi geldi bana yorumları okuduğumda !Şunu belirtmeliyim ki yazı gerçekten çok güzel olmuş bunda ortak bir fikiriz.Ama zaten sen O'sun Sen'şu Sen de öteki diye bir yan secmiyoruz! "Ne mutlu Türk'üm Diyebilene "diyerek taraf seçmiyorum kendime( En azından ben öyle düşünüyorum ).Burda bir bağ belirtiyorum.Söylenenlerin hepsine katılıyorum insanı insan olarak değerlendirmeliyiz birileri bizi zorluyor diye bir yan secerek Yancı değil kendi doğrultularımızda yürümeliyiz ama bu demek değildir ki geçmişini söküp atacaksın sileceksin;herşeyin farkında (kulakdan dolmalar veya birileri sana öyle öğretti diye öyle olmalılarla değil tabiki )olmalıyız.Eğer yeni nesil bizlerin devamlılıgı olacaksa belirli tabular oluşturmamalıyız sen Türk Doğdun Sen se Kürt o ise Arap demeden sıyırmamalıyız toplumn bağlarını !Kimseyi rencide etmek kimseyi aşagılamak için hiçkimse "Ne Mutlu Türk'üm "demez(tezatlıkda oluşmaz bence bu kadarı seyi soyleyıp yeniden "Ne Mutlu Ki Türk'üm "demek).Çağrı ile konuşmamızda üstünlük meselesinden bahsetmiştik uzatmadan sonlandıracagım yorumumu :) Her millet kendince yaptıkları ile üstünlüğünü oluşturur diye düşünüyorum..

ÇAĞRI-ANKARA dedi ki...

DÜŞMANLARIMIZ ŞUNU İYİ BİLİYORLAR Kİ; TÜRK'Ü BÖLEBİLMENİN, ALT EDEBİLMENİN, YOK EDEBİLMENİN YOLU SİLAHLA, ATEŞLE, SAVAŞLA MÜMKÜN DEĞİLDİR. ATALARINDAN MİRAS KALAN YÜKSEK İMAN GÜCÜ VE DAMARLARINDA AKAN ASİL KANIN VERMİŞ OLDUĞU KUDRET BU YOLLARI TIKAMIŞTIR. HİÇBİR TOP, TÜFEK YADA MERMİ İŞLEMEZ ONLARA. BİLİRLER Kİ TÜRK'LER VATANLARINI NAMUS MESELESİ GÖRÜP SON VATAN EVLADI TÜKENENE, SON NEFESİNİ VERENE KADAR KORURLAR! VE BİLİRLER Kİ TÜRK EVLADI MERTTİR, ASİLDİR. AKLINDAN FİTNE, FESAT GEÇMEZ! İŞTE BU SON BİLDİKLERİ ŞEY ONLARA BİZLERİ YILDIRABİLMEK İÇİN MÜKEMMEL BİR YOL GÖSTERMİŞTİR. BİZLERİ YILDIRABİLMEK İÇİN TEK ÇARELERİ KARDEŞİ KARDEŞE KIRDIRMAKTIR. NASIL Kİ GEÇMİŞTE YAPTIKLARI GİBİ. KÜRT, LAZ, ÇERKEZ DİYEREK MİLLETİMİZİ AYRIMCILIĞA SÜRÜKLEMEYE ÇALIŞAN BU MECZUPLARA DENİLECEK EN GÜZEL SÖZ ŞUDUR: NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! NE MUTLU BU SÖZÜN MANASINI YERİNE GETİRENE! SÖZLERİMİ YÜCE ATATÜRK'ÜN SÖZLERİ İLE BİTİRİYORUM; "TÜRKLERİN VATAN SEVGİSİ İLE DOLU GÖĞÜSLERİ, DÜŞMANLARIN MELUN İHTİRASLARINA KARŞI DAİMA BİR DUVAR GİBİ YÜKSELECEKTİR".

MasqoT dedi ki...

> bence olayın hala yanlış yorumlandığını düşünüyorum..Ne Mutlu Türk'üm demek,bu ülkede şimdiye kadar kimseye hiçbirşey getirmedi ve getirmeyecekte!Hala bu sözden etkilenip kendilerini ikinci sınıf sanan mevcut..Madem mozaik bir ülkesin ve Türk dışındakileri de barındırıyorsun içinde,öyleyse Türk olmayan ve Türkçe bilmeyenlere her sabah Ne mUtlu Türküm dedirtmek ne kadar mantıklıdır?Bu ülkede kimse zorla ve baskıyla Ne Mutlu Türküm demek zorunda değildir..Gelin olaya şu açıdan bakalım; alemlerin peygamberi olan pegamberimiz Araptı..O halde arapların, Son Peygamber bizim ırkımızdan ve araptı..O halde Ne Mutlu Arabım diyene! dediği vakit sen buna ne diyebilirsin? Biz Türklerin en bariz özelliklerinden biri de herşeyi gereğinden fazla abartmaktır!

JuJu dedi ki...

Tarihi yaşandığı zamana göre yorumlamak lazım demiş bir arkadaş. Ozaman birliği sağlamak adına söylenmiş ama zamanımıza uygun değil demiş de; sormak isterim ki ozamanlarda da bu topraklarda Türk dışında ırklar vardı.
Nasıl ki Kur'an-ı Kerim de bir ayetin yorumu okunduğu gibi değilse bu "Ne Mutlu Türk'üm Diyene" sözünü de öyle düşünün bence. Bu sözün söylendiği zaman da başka ırklar vardı, şimdi de var. Burada "Ne Mutlu Türk'üm Diyene" derken sadece Türk olarak ayrım yapıldığını zannetmeyin. Burası Türk devleti ise bu devlet adına söylenmiştir. Bana sorarsanız bu cümle yaşandığı tarihi de şimdiyi de yansıtıyor...

Onlar orada aya çıksınlar, bilim üzerine uğraşsınlar, siz Türk gençleri de bu tür şeylerle burada oyalanın, ondan sonra da milliyetçilikten bahsedin. Bence asıl tezatlık bu!
Yazının sahibini de tekrar takdir ediyorum, Ellerine sağlık...

MasqoT dedi ki...

> Arkadaşlar anlamak mı istemiyorsunuz yoksa davanız biz haklı çıkalım diğerleri haklı çıkmasın davası mı güdüyorsunuz? Olayı en basit ve anlaşılıra çekiyorum; Ne Mutlu Türk'üm cümlesini her ne kadar samimi,temiz,saf,iyi niyetli duygularla söylerseniz söyleyin,günümüzde artık bu kutuplaşmaya yol açıyor..Bir insan ben Türk değilim o yüzden bu cümleyi söylemek zorunda da değilim diyebilme özgürlüğü var mı yok mu? Ama şunu herkes bilmeli;Türkiye'de yaşayan HERKES,Türkiye Türk'lerin yurdudur! olduğunu bilmeli ve bedelinin fazlasıyla ödendiğinin farkında olmalı. Bırakın kim ne diyerek nasıl mutlu oluyorsa olsun..Elin adamı Ay'a çıksın,bilimle uğraşsın dursun,bizler de hala sabit fikirli ve düşünceli olup,at gözlüğüyle olaya bakıp,yeni düşünce ve fikirlere açık olmayarak ve hepsinin aksine Ben TÜRK'üM! dediğimizden,hiçbir iş yapmayarak bu halde değil miyiz zaten? Tekrar yineliyorum,Ne Mutlu Türküm demek istediği kadar saf ve ayrımcılık ve üstünlük güderek söylenmesin,günümüzde kutuplaşmaya yol açtığı gerçeğini KAPATAMAZ! ( Lütfen / içimizdeki soykırım / başlıklı yazıyı okuyun..Yazı gayet açık ve net! Bundan sonra yorum yamıyorum çünkü paylaştığım yazı gayet açık,anlamıyorsanız yapabilceğim birşey yok!Ay mı kaldı elin adamı gezegenler arası yolculuğa çıkacak nerdeyse,sen sabit fikirli olmaya devam...

İbrahim dedi ki...

Evet bir mutfak düşünelim, ve o mutfakta deep freeze atılı, zamana duyarlı, zehirli ,tadı hep aynı, bazen sağdan hasarlı, bazen soldan salsalı. Bunun en kötü yanı bela ile sevdalı.

Mutfak aynı, deep freezeden çıkanlar bu sefer daha şaşalı,
demek isteriz hayırlısı, ama dökülür mü yine kaynar sular baştan aşağı.

...öznesi insan, yüklemi insan, ama belirleyen bazen zamandır bazen mekan.Yine olmasın suyun altında yanan insan.